Huidige ontwikkelingen van de school

Ondanks wervelwind aan coronamaatregelen, hebben we afgelopen schooljaar veel nieuwe, mooie zaken in gang gezet

Beste vrienden,

Bij de start van het nieuwe schooljaar willen we jullie als vrienden van het Sint-Janslyceum graag een overzicht geven van de ontwikkelingen van de school op dit moment. Het afgelopen schooljaar was voor ons een wervelwind die maar niet ophoudt, waarbij de regelgeving in verband met corona voortdurend veranderde. Telkens moesten we ons op een nieuwe situatie instellen. School open, school dicht, school weer open maar toch niet helemaal, fysiek onderwijs, online onderwijs, combinatie fysiek/online onderwijs, en dan plotseling toch weer volledig fysiek onderwijs. Leerlingen moesten aanvankelijk anderhalve meter afstand tot elkaar houden, maar ineens hoefde dat dan weer niet. Bij de supermarkt werden de kinderen niet verplicht een mondkapje te dragen, maar op school moest dit dan weer wel. Het was allemaal niet te begrijpen en lastig uit te leggen.

Alhoewel het afgelopen schooljaar dus erg in het teken van corona heeft gestaan, hebben wij in het afgelopen schooljaar toch ook een enorme ontwikkeling kunnen doormaken. We hebben veel nieuwe, mooie zaken in gang gezet. Zaken die in het komende schooljaar uitvoering zullen krijgen. Graag maken we jullie daar door middel van deze nieuwsbrief deelgenoot van. Want we zijn echt trots op wat we hebben bereikt!

Hartelijke groet en blijf gezond!

Jean Wiertz, rector

Eindexamen

We hadden het afgelopen jaar mooie eindexamenuitslagen. Voor de mavo slaagde 92% van de leerlingen, voor de havo 90% en voor vwo zelf 98%. De diploma-uitreikingen hebben we in onze binnentuin gedaan, die voor dit doel feestelijk was ingericht. En gelukkig hadden we heel de week stralend weer, zodat we op een bijzonder feestelijke manier afscheid hebben kunnen nemen van onze geslaagden.

Afscheid pensionado’s

Op donderdag 22 juli namen we afscheid van vijf mensen die met pensioen gingen: Marianne de Loo, Frans van Tilborg (beiden gingen vorig jaar al met pensioen maar er kon toen vanwege de RIVM-richtlijnen geen afscheidsfeest worden georganiseerd), Dorota Hulsenboom, Anneke Waalwijk en Titi van der Sijs. In de binnentuin van het SJL werd een sfeervol feest georganiseerd waarbij de pensionado’s uitgebreid in het zonnetje werden gezet.

PR en leerlingenwerving

We hebben onder leiding van Paulien Pierro en het inmiddels befaamde duo Jelle en Michelle geweldige naamsbekendheid gekregen en de school weer goed op de kaart gezet, wat we terugzagen bij onze aanmeldingen in maart, maar ook bij de zogenaamde zij-aanmeldingen, dus de aanmeldingen in andere leerjaren, waar we ongelofelijk in trek zijn en nog steeds verzoeken krijgen. Uit alles blijkt dat we als SJL weer goed op de kaart staan na een aantal wat lastigere jaren.

Teachers Talent Team

In samenwerking met Signum (bestuur van Bossche basisscholen) en de lerarenopleiding van Fontys hebben we een mooi plan ontwikkeld om basisschoolleerlingen te helpen om corona-achterstanden in te halen. Een groep getalenteerde SJL-leerlingen gaan leerlingen van de basisscholen begeleiden en ondersteunen. Onze leerlingen worden momenteel voor deze taak opgeleid door Fontys Pabo en binnen enkele weken gaan ze echt aan de slag op de basisscholen in Den Bosch. Het project is een langdurige samenwerking tussen Signum, Fontys en het Sint-Janslyceum.

Voor meer informatie: Lesgeven als je zelf nog op de middelbare school zit

Samenwerking met Theaterfestival Boulevard en Theater Artemis

We hebben inmiddels veel samenwerkingsrelaties opgebouwd in de afgelopen periode. Bijvoorbeeld met Theaterfestival Boulevard: in de zomervakantie heeft een aantal van onze leerlingen ervaring opgedaan in de theaterwereld, als acteur, figurant, publieksbegeleider of technisch assistent. Maar ook Theater Artemis zal dit schooljaar in onze school aanwezig zijn om verrassingsvoorstellingen te spelen in de gangen en in de kantines. Op deze manier versterken we waar de school altijd al heel sterk in was: het creatieve en kunstzinnige aspect. Deze activiteiten zijn een mooie aanvulling op de musical en het artistiek festival.

Samenwerking met de bibliotheek, Huis73 en het Noord-Brabants museum

Ook werken we samen met de bibliotheek en Huis 073, het cultureel centrum van Den Bosch. Samen met de bibliotheek werken we aan leesbevorderende activiteiten en met de educatieve dienst van het Noord-Brabants museum ontwerpen we een lesvervangend project voor onze mavo-afdeling.

Versterking van de kunstvakken

De kunstvakken hebben onder leiding van een externe deskundige hard gewerkt aan een nieuw curriculum, waarbij de verschillende kunstvakken veel meer geïntegreerd worden. Dat is een enorme prestatie, maar het heeft een geweldig resultaat opgeleverd. En voor wie door de school loopt, is het resultaat ook te zien. Op vele plekken in ons schoolgebouw kom je kunstwerken van onze leerlingen tegen!

Masterclasses

Met ingang van dit schooljaar gaan we onze leerlingen in een flexibel deel van het rooster masterclasses aanbieden. Deze gaan over interessante thema’s die buiten de reguliere lesstof vallen. Ben je deskundig op een gebied dat interessant zou kunnen zijn voor onze leerlingen en ben je bereid om acht lessen over dat thema te geven, dan horen wij het graag!

Het SJL gaat voor groen!

Op het gebied van duurzaamheid kunnen we als school nog aardig wat stappen zetten. Natuurlijk hebben we enkele jaren geleden zonnepanelen geplaatst, waardoor ons gebouw redelijk energieneutraal is. Maar er is nog veel meer te doen. Samen met onze leerlingen denken we daarover na. Er zijn in het afgelopen jaar dan ook flinke stappen gezet binnen de werkgroep Duurzaamheid. Leerlingen hebben een mooi plan gemaakt voor een duurzaam en groener SJL. Daarnaast gaan we samen met leerlingen van de Zuiderster, de buurt, IVN en de gemeente een eigen Tiny Forest aanplanten achter de school. Uitvoering van de plannen start in september.

Voor meer informatie: Alle betrokkenen razend enthousiast over Tiny Forest SJL

Het SJL gaat voor gezonde voeding!

Ook is een werkgroep van leerlingen, ouders, personeelsleden en deskundigen van ZLTO, de HAS en de Jumbo, bezig geweest met het ontwerpen van een nieuw concept voor onze schoolkantine. Het moet gezelliger en gezonder worden. Op korte termijn zal er een buitenkantine worden ingericht met gezonde en lekkere voeding. We zijn nog op zoek naar een oude caravan die onze leerlingen kunnen ombouwen tot een soort van foodtruck die we permanent in onze binnentuin willen plaatsen. Wie kan ons helpen aan een goedkope, oude caravan? We horen het graag!

Gezond eten ligt niet altijd voor de hand. In de huidige voedselomgeving is het vaak makkelijker en goedkoper om ongezond te eten dan om een gezonde maaltijd binnen te krijgen. Dat geldt zeker ook voor jongeren, die in de pauze makkelijk naar de supermarkt lopen voor een ongezondere snack.

Door samen met leerlingen aan de slag te gaan met gezonde voeding op scholen, kunnen ze zelf ervaren wat voedsel met ze doet. Leerlingen weten zelf het beste wat ze nodig hebben om tot gezondere keuzes te komen.

Hulp in school

Soms kunnen we als school wat extra hulp gebruiken. Zo hebben we bij de afgelopen eindexamens op enkele momenten hulp gehad van ouders die best wel eens een keertje willen surveilleren, uiteraard onder leiding van een verantwoordelijke van school.

Misschien zijn er ook wel vrienden die op incidentele basis iets willen doen voor de school, zoals bijvoorbeeld bijles geven aan leerlingen, masterclasses willen verzorgen over een bepaald thema, een lezing willen verzorgen over een interessant onderwerp, coachen van jonge docenten etc. Mocht je hier interesse in hebben, meld je via onderstaande link dan aan zodat je naam terechtkomt in onze database. We kunnen als het nodig is dan een beroep op je doen.

Opgave incidentele hulp in school

Surveilleren bij toetsen

Deze week hebben we het nieuwe schooljaar opgestart en we zijn erg blij dat we de leerlingen weer op school hebben mogen begroeten.

Omdat we een bijzondere tijd achter de rug hebben zal dit schooljaar in het teken staan van de nieuwe ontwikkelingen en veel aandacht voor de leerlingen. Om die reden willen we onze docenten zoveel mogelijk hun talenten laten in zetten voor deze processen.

Dit betekent dat we in de toetsweken willen gaan werken met externe surveillanten. We hebben 4 toetsweken per jaar en die zijn volgend schooljaar als volgt:

Toetsweek 1: maandag 15 november 2021 t/m vrijdag 19 november 2021

Toetsweek 2: maandag 31 januari 2022 t/m vrijdag 4 februari 2022

Toetsweek 3: woensdag 30 maart 2022 t/m dinsdag 5 april 2022

Toetsweek 4: vrijdag 1 juli 2022 t/m donderdag 7 juli 2022

De taken bestaan uit: het uitdelen en innemen van toetsen en het toezicht houden op de leerlingen tijdens de toets.

Wellicht vindt u het leuk om hieraan een bijdrage te leveren. U krijgt hiervoor een vergoeding van € 10 per uur. Onze voorkeur gaat uit naar kandidaten die op meerdere dagen beschikbaar zijn, maar alle hulp is welkom. Indien u interesse heeft kunt u dit kenbaar maken door een mail te sturen naar administratie@sjl.nl met hierbij vermeld uw beschikbaarheid en wensen.

SJL opgenomen in de routes van Open Monumentendag

Komend weekend, 11 en 12 september, zijn veel monumentale gebouwen in ’s-Hertogenbosch weer opengesteld in het kader van Open Monumentendag. Het Sint-Janslyceum is opgenomen in de themaroutes, georganiseerde wandelingen in bijzondere wijken in en om de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Oud-docent Hugo Heijker zal op 11 september rondleidingen verzorgen. Aanmelden kan via www.bezoekmonumentendag.nl.

@Nieuwsbrief 3, september 2021