Artistiek Festival

Voor de leerlingen, door de leerlingen

De kiem voor het Artistiek Festival werd gelegd in de jaren tachtig, toen enkele docenten in het Theater aan de Parade een voorstelling bezochten die was georganiseerd door vier scholen. Deze voorstelling was leuk, maar enorm geregisseerd en gestuurd door leraren: vooral brave koren die nét niet de muziek vertolkten die bij de leerlingen leefde. Het moest spannender en met meer input van de leerlingen. 

Drie collega’s (Hans Swinkels, Jacqueline Ringens en Jeroen Duisters) deden kort daarna een oproep in de schoolkrant aan alle leerlingen om in te schrijven voor een “Bonte Avond” in de aula. Alles leek mogelijk, het was een soort van wild, artistiek festival en al tijdens de eerste editie in 1987 was dat de officiële naam: het “Artistiek Festival”. 

Het Artistiek Festival kende in de eerste jaren nog behoorlijk wat weerstand bij de conservatievere docenten die voor deze ‘losgeslagen bende’ weinig goede woorden hadden, maar met de groei van de populariteit verstomde langzaam de kritiek. De leerlingen wilden massaal meedoen zodat er al snel audities nodig waren. De toenemende belangstelling bleek ook uit de kaartverkoop: ook al werd de aula helemaal volgepropt met 350 stoelen, hij was gewoon te klein. Er moesten voorstellingen bij en uiteindelijk was het Artistiek Festival uitgegroeid tot een driedaags festijn met maar liefst vijf shows!  

De groei van het festival vroeg natuurlijk steeds meer op organisatorisch niveau en de aanpak werd steeds professioneler. Het belangrijkste motto van het Artistiek Festival bleef echter altijd: “Vóór de leerlingen, dóór de leerlingen”. Er zijn weliswaar enkele docenten die het proces aansturen, maar dit is de show van de leerlingen. Zij moeten zo veel mogelijk betrokken worden bij de voorbereiding (decorbouw, lichtplan) en tijdens de shows. Het zijn de leerlingen die zelf de techniek doen, de changementen, de grime, de presentatie… en natuurlijk de optredens. Natuurlijk doet er af en toe ook een docent mee (leuk zelfs!) maar het Artistiek Festival is van de leerlingen, die daar enorm trots op zijn en er helemaal voor gaan om er iets moois van te maken! 

Het Artistiek Festival vond tot en met de editie van 2019 jaarlijks plaats in de aula het Sint-Janslyceum, maar de 34e editie (2020) moest helaas gecanceld worden vanwege de coronapandemie. Een zware domper voor de organisatie, inmiddels bestaande uit Bart Graafmans, Fred Gloudemans, Stijn de Leeuw en Roel Wittenbernds, maar vooral ook voor de enthousiaste leerlingen. De doorlopende lijn waarin de oudere leerlingen de jongere nieuwkomers de ‘kneepjes van het vak’ leren is doorbroken en zal moeilijk zijn om dit weer op te pikken omdat enkele eindverantwoordelijken inmiddels geslaagd zijn. Daarnaast maakte een hele lichting brugklassers al geen kennis met de unieke, enthousiaste sfeer rondom het Artistiek Festival en hoe langer het niet kan plaatsvinden, hoe moeilijker het wordt om weer terug te krijgen wat we zijn verloren. 

vlnr Roel Wittenbernds, Hans Swinkels en Stijn de Leeuw

Maar de huidige penibele situatie biedt ook kansen: er zijn plannen om een geweldige comeback te maken in een nieuw jasje: het Artistiek Festival als écht festival. Denk aan meerdere podia waarbij ook de binnentuin zal worden betrokken. Food trucks, exposities, straattheater, en een feest als afsluiting. Wat zal het gaaf zijn voor bandjes om meer dan één nummer te mogen spelen! En voor toeschouwers om zelf te bepalen of ze de dansshow in de aula gaan bezoeken, langs de kraampjes en food trucks lopen, zich laten opsluiten in een escape room of gewoon lekker gaan chillen in de binnentuin? 

 

Wij als Artistiek Festival gaan terugkomen en we durven groot te denken! En hoe het er uiteindelijk ook uit zal gaan zien, één ding zal in elk geval hetzelfde blijven: Vóór de leerlingen, dóór de leerlingen! 

Stijn de Leeuw

@Nieuwsbrief 2, mei 2021